Προφίλ
Αρχική » Η σωστή διατροφή της γάτας από τη μέρα που γεννιέται

Η σωστή διατροφή της γάτας από τη μέρα που γεννιέται

22/03/2018 
Η σωστή διατροφή της γάτας από τη μέρα που γεννιέται

Η κατάλληλη τροφή για την γάτα σας

Οι γάτες, ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκονται, έχουν και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Θα πρέπει λοιπόν εσύ που ενδιαφέρεσαι να μεγαλώσεις μία υγιή γατούλα να το λάβεις σοβαρά υπόψη και να διαλέγεις τις κατάλληλες τροφές για αυτήν.

Τροφή γάτας | Petsamolis

Το γάλα ως τροφή..

Μέχρι και τις 4 πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, οι γάτες τρέφονται μόνο με γάλα και κατά προτίμηση το μητρικό.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, η μικρή γατούλα μπορεί να αρχίσει να τρώει και στερεά τροφή ενδιάμεσα από τα γεύματα με το γάλα μέχρι να το αντικαταστήσει τελείως με αυτή.

Πώς θα διαλέξω την κατάλληλη τροφή για την ηλικία της γάτας μου;

Όλες οι τροφές του εμπορίου για γάτες, αναγράφουν πάνω τους σε ποια ηλικία της γάτας απευθύνονται. Αγοράζοντας λοιπόν την τροφή, θα πρέπει να προσέξεις πρώτα επάνω στη συσκευασία της αν ανταποκρίνεται στην ηλικία που έχει η δική σου.

Κροκέτες ή κονσέρβες είναι η καλύτερη τροφή για τη γάτα μου;

Στο εμπόριο κυκλοφορούν 2 είδη στερεάς τροφής:

σε ξηρή μορφή (κροκέτες)

σε υγρή μορφή (κονσέρβες)

Θα ακούσεις πολλούς φίλους της γάτας να υποστηρίζουν με πάθος το ένα ή το άλλο είδος.

Η αλήθεια είναι πως οι γάτες μπορούν εξίσου να φάνε ευχάριστα και τα δύο είδη τροφής οπότε εμείς θα σου δώσουμε κάποιες πληροφορίες και αποφάσισε εσύ τι διατροφή θέλεις να ακολουθήσει η δική σου γατούλα.


Ξηρή τροφή (κροκέτες)

Οι κροκέτες έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να μείνουν στο μπωλ του φαγητού για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εφόσον δεν χαλάνε. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο είναι εύκολο να υπάρχουν πάντα στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, να μεταφέρονται χωρίς πρόβλημα σε περίπτωση μετακίνησης, ταξιδιού κλπ. Επειδή οι γατούλες τρέφονται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα προσλαμβάνοντας μικρές ποσότητες τροφής κάθε φορά, οι κροκέτες εξυπηρετούν σε αυτό εφόσον μένουν στο μπωλ χωρίς φόβο αλλοίωσής τους και χωρίς να έχεις κι εσύ συνέχεια το νου σου!

Ξηρά τροφή γάτας | Petsamolis


Υγρή τροφή (κονσέρβες)

Οι τροφές σε υγρή μορφή έχουν το πλεονέκτημα ότι εξαιτίας της "υγρασίας" τους συντελούν στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού της γάτας. Αυτό είναι ισχυρό κίνητρο για πολλούς ώστε να την ξεχωρίζουν και να την προτιμούν ως αποκλειστική τροφή για τη δική τους γατούλα. Από την άλλη, αυτό το είδος τροφής δεν μπορεί να παραμείνει εκτεθειμένο στο μπωλ παραπάνω από 20 με 30 λεπτά γιατί αλλοιώνεται και απωθεί τη γάτα ή μπορεί και να της προκαλέσει ακόμη και εντερικές διαταραχές. Θα πρέπει λοιπόν να βάζεις αυστηρά τη σωστή ποσότητα τροφής κάθε φορά στο μπωλ, που θα αντιστοιχεί σε ένα και μόνο γεύμα. Το υπόλοιπο της κονσέρβας, εφόσον αυτή ανοίχτηκε, συντηρείται στο ψυγείο και για επόμενη χρησιμοποίησή της απαιτείται ελαφρύ ζέσταμα.

Κονσέρβες γάτας | Petsamolis

Όπως καταλαβαίνεις είναι ένα καλό είδος τροφής αλλά προϋποθέτει συνεχή και συνεπή απασχόληση από σένα!

Πολύς κόσμος που έχει γατούλες, επιλέγει τις κροκέτες ως βασική τροφή της καθημερινότητάς τους και μεμονωμένες φορές μέσα στη βδομάδα τους προσφέρει και από το άλλο είδος.

Κροκέτες Γάτας | Petsamolis


Έλεγχος βάρους της γάτας και πρόγραμμα διατροφής..

Όποιο είδος τροφής και να διαλέξεις το σημαντικό είναι να προσέχεις και να ελέγχεις το βάρος της γάτας σου. Η κυριότερη ασθένεια από την οποία κινδυνεύουν οι γάτες είναι η παχυσαρκία!

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να αποφύγεις κάτι τέτοιο είναι να βάλεις την καθημερινή διατροφή της γατούλας σου σ' ένα πρόγραμμα το οποίο θα φροντίζεις να τηρείς.

-Βάλε στο μπωλάκι του φαγητού της την συγκεκριμμένη ποσότητα που πρέπει να καταναλώσει εκείνη τη στιγμή, με βάση πάντα την ηλικία της (μικρές γατούλες τρώνε 3-4 γεύματα την ημέρα)

-Απέφυγε να της δίνεις μπουκιές απ' το φαγητό σου

-Βοηθάει πολύ η αλλαγή τοποθέτησης του μπωλ φαγητού της ανά μέρες γιατί την αναγκάζει σε "κυνήγι" της τροφής και δε τη θεωρεί έτσι κάτι δεδομένο

-Στο παραπάνω πλαίσιο πολύ χρήσιμο είναι να της κρύβεις μικρά κομματάκια τροφής ή να της τα "πετάς" σαν παιχνίδι και αυτή να αναγκάζεται στο ψάξιμό τους..οι γάτες λατρεύουν τα παιχνίδια, το ψαχούλεμα και το φαγητό οπότε κάτι τέτοιο θα τις εξιτάρει, βοηθώντας ταυτόχρονα σημαντικά στον έλεγχο του βάρους τους!

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλεύεσαι και τον κτηνίατρο για εξειδικευμένες πληροφορίες που αφορούν στην περίπτωση της δικής σου γατούλας.