Προφίλ
Αρχική » Ισορροπημένη διατροφή ωδικών πτηνών

Ισορροπημένη διατροφή ωδικών πτηνών

23/03/2018 
Ισορροπημένη διατροφή ωδικών πτηνών

Η διατροφή των κατοικίδιων πουλιών

 

Όσον αφορά το φαγητό τους τα μικρά κατοικίδια πουλιά έχουν ανάγκη από ισορροπημένη διατροφή όπως επίσης και από αρκετή ποσότητα νερού για να διατηρήσουν τη γραμμή τους.

Το να ταΐζει κανείς το κατοικίδιο πουλί του σωστά και να διατηρεί την υγεία του στον μέγιστο βαθμό είναι πλέον πολύ πιο εύκολο απ’ ότι στο παρελθόν. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η κύρια τροφή που κυκλοφορούσε στην αγορά και χρησιμοποιούνταν ήταν απλά μείγματα σπόρων που συνοδεύονταν πιθανώς από κάποιο συμπλήρωμα με φρέσκα χόρτα και κομμάτια φρούτων. Τα περισσότερα κατοικίδια πουλιά βρίσκουν τα μείγματα σπόρων νόστιμα, ωστόσο είναι πολύ παχυντικά και τους λείπουν πολλά αναγκαία θρεπτικά συστατικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλά από αυτά να πεθαίνουν πρόωρα σε πολύ νεαρή ηλικία από αρρώστιες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί.

Τροφή ωδικών πτηνών | Petsamolis

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η έρευνα πάνω στη διατροφή των πουλιών έχει κάνει σημαντικά μεγάλα άλματα. Η έρευνα έχει οδηγήσει σε εξαιρετικές κοκκώδεις τροφές που εξασφαλίζουν την υγεία και την μακροζωία του φτερωτού σας φίλου.

ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ

Όλα τα είδη των πουλιών έχουν ανάγκη από φρέσκο καθαρό νερό, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή. Λάβετε υπόψη ότι στην άγρια φύση ορισμένα σμήνη περιστεριών ταξιδεύουν περισσότερο από 60 μίλια κάθε πρωί και κάθε νύκτα για να βρουν νερό. Τρόφιμα, φτερά και ενδεχομένως περιττώματα μπορούν να βρεθούν μέσα στο σκεύος του νερού τους, ακόμα και αν χρησιμοποιείτε χοάνη αντί για κάποιο ανοικτό μπολ. Φροντίστε, επομένως, για την καθαριότητα του σκεύους και αντικασταστήστε το νερό δύο φορές τη μέρα.

Νερό πτηνών | Petsamolis

ΤΡΟΦΕΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Κοκκώδεις – πέλλετ τροφές σαν μικροσκοπικά μπισκοτάκια συνδυάζουν, αν όχι όλα, τα περισσότερα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ένα πουλί και πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής τους. Έχουν το πλεονέκτημα ότι το πουλί δε θα ξεχωρίσει ότι του αρέσει και θα αφήσει στην άκρη τα υπόλοιπα, όπως μπορεί να συμβεί με ένα μείγμα σπόρων.

Τροφή pellet | Petsamolis

Μείγματα φρούτων, λαχανικών, σπόρων και ξηρών καρπών είναι, επίσης, διαθέσιμα στην αγορά και σε συνδυασμό με κάποια νωπά χορταρικά και ίσως κάποια λιχουδιά όπως πατέ εντόμων μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη από την πλήξη του ίδιου φαγητού.

Τα πουλιά που τρέφονται νέκταρ είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Αυτά τα πουλιά χρειάζονται, επίσης, μια υψηλής ποιότητας πέλλετ τροφής, αλλά σε ποσότητα πολύ λιγότερη από τη μισή του βασικού φαγητού τους. Μαγειρεμένα κελύφη αυγών και οστά σουπιών είναι εξαιρετικά δημοφιλείς πηγές ασβεστίου.

Μείγματα σπόρων για πουλιά | Petsamolis

ΧΑΛΙΚΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κάποια είδη πουλιών βασίζουν την πέψη του φαγητού τους στα χαλίκια (grit) που λαμβάνουν μαζί με το φαγητό. Τα πουλιά, ως γνωστό, δεν έχουν δόντια, επομένως, καταπίνουν αμέσως την τροφή τους και αυτή πάει απευθείας στο στομάχι. Τα χαλίκια βοηθούν στη διάσπαση της τροφής σε μικρότερα κομμάτια που αφομοιώνονται πιο εύκολα. Στα περιστέρια είναι απολύτως απαραίτητα, ενώ οι παπαγάλοι συνήθως δεν τα έχουν ανάγκη.

ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Ένα υγιές πουλί χρειάζεται μεγάλη ποσότητα ασβεστίου στη διατροφή του ειδικά αν πρόκειται για θηλυκό που γεννά και αυγά. Η γέννηση αυγών μπορεί πραγματικά να σκοτώσει ένα θηλυκό πουλί, αν τα επίπεδα ασβεστίου του είναι χαμηλά.

Συμπληρώματα διατροφής για πουλιά | Petsamolis

ΣΝΑΚ ΚΑΙ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιζητούν ένα ωραίο σνακ κάποιες στιγμές. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πουλιά, τους αρέσουν τα σνακ και οι λιχουδιές.

Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα είναι τα παξιμάδια με τα οποία ταΐζουμε πολλές φορές τις ημι-άγριες πάπιες και τα περιστέρια. Το κανονικό φρέσκο ψωμί δεν είναι στ’ αλήθεια πολύ ωραίο για τα πουλιά, όμως, σε αρκετά από αυτά αρέσει όπως αρέσουν σε μας οι σοκολάτες ή ένα ποτήρι καλό κρασί. Υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά μείγματα για να φτιάξετε και να ψήσετε ψωμί ειδικό για πουλιά. Ο τρόπος παρασκευής των καρβελιών είναι εύκολος και γρήγορος και μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για χρήση εντός κάποιων εβδομάδων.

Κομμάτια φρέσκων φρούτων αρέσουν σε πολλά είδη πουλιών όπως, επίσης, και λεπτές λωρίδες καρότου. Τέλος, πολλά πουλιά είναι λάτρεις των μη ζαχαρωμένων δημητριακών, όπως τα “Cheerios”.

Η προσοχή και η επιμέλειά σας στην διατροφή του φτερωτού σας φίλου είναι το κλειδί για να το βλέπετε ευτυχισμένο. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Ελέγξτε τις ειδικές ατομικές του ανάγκες. Μήπως σας έχει ξεφύγει κάτι; Δοκιμάστε και τσεκάρετε τα γούστα του!

 

 

 

            

 

 

Σχόλια (1) Προσθήκη Σχολίου
11/05/2018 10:26
ψδσχκηασδΑναφορά Σχολίου