Προφίλ
Αρχική » Ποιο κλουβί ταιριάζει στο πτηνό σας?

Ποιο κλουβί ταιριάζει στο πτηνό σας?

24/03/2018 
Ποιο κλουβί ταιριάζει στο πτηνό σας?

Κλουβιά για πουλιά, ποιο ταιριάζει στο πτηνό σας

 

Η ανάγκη του ανθρώπου να κρατήσει κοντά του τα πουλιά, τον οδήγησε από αρχαιοτάτων χρόνων στο να δημιουργήσει κλουβιά, τα οποία στην πορεία των χρόνων εξέλιξε, δημιουργώντας άλλοτε μικρά έργα τέχνης χρησιμοποιώντας την φαντασία του, το μεράκι του και την καλλιτεχνική του διάθεση, και άλλοτε δημιουργώντας μικρές φυλακές μην λαμβάνοντας υπόψη σε καμιά περίπτωση τις ανάγκες διαβίωσης των φίλων του.

Έκτοτε μια ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί γύρω από την διαμονή των πουλιών. Κλουβιά μικρά, μεσαία, μεγάλα, στρογγυλά, τετράγωνα, παραλληλόγραμμα, με καμπύλες, με τριγωνική οροφή, σε σχήμα παγόδας, ζευγαρώστρες, ξύλινα, μεταλλικά, χρωματιστά ή νίκελ, με ή χωρίς πλέγμα στον πάτο, με συρταρωτό ή μη πάτο, πολυώροφα, κλούβες, είναι μόνο μερικά από τα εκατοντάδες είδη που κυκλοφορούν στην αγορά.

 

Κλουβιά Πτηνών | Petsamolis Κλουβιά Πτηνών - Ζευγαρώστρες | Petsamolis
Κλούβες πτηνών | Petsamolis Ξύλινα κλουβιά πτηνών | Petsamolis

Βασική προϋπόθεση που πρέπει να καλύπτει γενικά το κάθε κλουβί, είναι η φυσική ανάγκη για κίνηση του είδους που φιλοξενεί, η οποία είναι και η κύρια πηγή τροφοδότησης των αισθητηρίων οργάνων του, που εξασφαλίζει την επιβίωση και την συναισθηματική του ηρεμία προκειμένου να νιώθει άνεση, ασφάλεια και σιγουριά για να ανταποδώσει στον ιδιοκτήτη του ότι εκείνος επιθυμεί.

Να υπάρχει περιθώριο να τοποθετούνται 2 τουλάχιστον πατήθρες παράλληλα μεταξύ τους και κάθετα στο μήκος του κλουβιού και αφού τοποθετηθούν τα σκεύη τροφής και νερού, ίσως 2 έξτρα αυγοθήκες για την προσθήκη άμμου ή αυγοτροφής, μια μπανιέρα σε τακτή βάση, να ελέγχουμε ώστε ο διαθέσιμος χώρος που απομένει για την εκγύμναση των μυών του και κατά συνέπεια της καλής εμφάνισης του φτερώματός του, να είναι ικανοποιητικός.

 

Κλουβιά για πτηνά | Petsamolis

 

Γενικά πρέπει να αποφεύγουμε την αγορά στρογγυλών κλουβιών για οποιοδήποτε είδος πουλιού, επειδή δεν δίνουν στα πουλιά την αίσθηση οριοθέτησης του χώρου τους και νιώθουν ανασφάλεια. Ιδανικά θεωρούνται τα μεταλλικά κλουβιά σε ίσιες γραμμές με ευθεία και όχι τριγωνική ή καμπύλη οροφή.

Οπωσδήποτε να ελέγχεται προσεχτικά ώστε να καλύπτει τις προδιαγραφές ασφαλείας. Ελατήρια στα πορτάκια, μικρά συρματάκια που προεξέχουν και μπορεί να σταθούν αιτία τραυματισμού του φιλοξενούμενου καθώς και πορτάκια που δεν ασφαλίζουν και ευνοούν την απόδραση των πουλιών, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν πριν πραγματοποιήσουμε την όποια αγορά.

Αν είμαστε χομπίστες και θέλουμε να φιλοξενήσουμε ένα ή δύο μικρά πουλάκια, η αγορά ενός μεταλλικού, μεσαίου μεγέθους κλουβιού, είναι μια ιδανική λύση. Εάν όμως σκεφτούμε με την προοπτική ότι ίσως θελήσουμε να ζευγαρώσουμε τα πουλιά μας, πρέπει να σκεφτούμε ότι το κλουβί θα πρέπει να διαθέτει 2 ακόμα πλαϊνές πόρτες για την τοποθέτηση της φωλιάς. Οι πλαϊνές πόρτες σε κάθε κλουβί είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην περίπτωση που θέλουμε να τοποθετήσουμε εξωτερικές μπανιέρες.

Οι διώροφες, τριώροφες, τετραώροφες ζευγαρώστρες είναι μια καλή επιλογή και έχουν το πλεονέκτημα ότι κερδίζει κανείς χώρο στο μπαλκόνι ή στο σπίτι του, με μοναδικό μειονέκτημα την δυσκολία καθαριότητας του πλέγματος των ενδιάμεσων κλουβιών.

Οι απλές ζευγαρώστρες είναι μια πολύ καλή λύση μιας και έχουν την δυνατότητα να μεταμορφώνονται γρήγορα και εύκολα σε ένα ευρύχωρο και άνετο κλουβί για ένα μόνο πουλί, ενώ την περίοδο αναπαραγωγής καλύπτει άνετα τις ανάγκες του ζεύγους και της μικρής οικογένειάς τους. Επίσης χρησιμοποιείται άνετα με τη χρήση του διαχωριστικού πλέγματος για την φιλοξενία 2 πουλιών κατά την διάρκεια της γνωριμίας τους την αναπαραγωγική περίοδο.

 

Ζευγαρώστρα για καναρίνια | Petsamolis

 

Πολύ συχνά παρατηρούμε κλουβιά κρεμασμένα στον αέρα από διάφορα σταντ. Τα πουλιά έχουν την ανάγκη να νιώθουν την μια μεριά του κλουβιού να ακουμπάει σε ένα σταθερό τοίχο. Αυτό τους προσφέρει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς και τους μειώνει το στρες και την ανησυχία.

Στην αγορά κυκλοφορούν επίσης διάφορα μικρά σε μέγεθος κλουβιά, τα οποία είναι κατάλληλα μόνο για την μεταφορά των πουλιών σε πτηνίατρους, ή σε περίπτωση ταξιδιών.

Ψάχνοντας θα ανακαλύψουμε ένα σωρό από αντικείμενα τα οποία προορίζονται για να καλύψουν ανάγκες των μικρών φτερωτών μας φίλων. Πατήθρες, ποτίστρες, ταΐστρες, μπανιέρες, κούνιες και παιχνίδια σε μεγάλη ποικιλία που όμως χρειάζονται μεγάλη προσοχή στην επιλογή τους, καθώς κάποια από αυτά είναι εντελώς ακατάλληλα για κάποια είδη πουλιών, ενώ κάποια δεν προσαρμόζονται με επιτυχία σε όλα τα είδη κλουβιών.

Κλουβιά μεταφοράς πτηνών | Petsamolis Αξεσουάρ - Παιχνίδια πτηνών | Petsamolis

 

Φροντίστε λοιπόν να διαλέξετε το σωστό κλουβί για το πτηνό σας βασισμένοι στις ανάγκες του ώστε να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά.

 

 

            

       

 

 

Σχόλια (1) Προσθήκη Σχολίου
04/05/2018 13:45
Πολύ ενημερωτικό και κατατοπιστικό το άρθρο!Αναφορά Σχολίου