Προφίλ
Αρχική » Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την απόκτηση σκύλου!

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την απόκτηση σκύλου!

26/07/2018 
Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την απόκτηση σκύλου!

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΥΛΟ...

 

Ο σκύλος αποτελεί ένα θηλαστικό ζώο του γένους "Canis" και η καταγωγή του προέρχεται από τον κοινό και σε όλους μας γνωστό, "λύκο". Τα σκυλιά από αρχαιοτάτων χρόνων, αποτελούν έναν από τους πιο πιστούς φίλους του ανθρώπου.

Υπάρχουν τουλάχιστον 360 φυλές σκύλων, που έχουν τις ικανότητες από το είδος κυνηγιού για το οποίο αναπαράχθηκαν. Αυτά που είναι πιο κοινωνικά είναι αυτά που ειδικεύονται στην επαναφορά και στο να βρουν το θήραμα χωρίς να το σκοτώνουν, αφήνοντας αυτήν την δουλειά στους κυνηγούς, ενώ σπανίως είναι επιθετικά και δένονται πολύ με τα αφεντικά τους. Από αυτές τις φυλές προέρχονται τα Λαμπραντόρ, τα Γκόλντεν, τα Σπάνιελ κ.α.

Petshop Samolis - Σκύλος

 

Τα σκυλιά που έχουν ειδικευτεί για κυνήγι μεγάλων θηραμάτων είναι και τα κατάλληλα για φύλακες. Αυτά είναι περισσότερο επιρρεπή στην επιθετικότητα και γι' αυτό χρειάζεται να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να είναι ασφαλή για μία οικογένεια.

Τα Τεριέ, αν και φιλικά με τους ανθρώπους, μπορούν ενίοτε να γίνουν επικίνδυνα, λόγω του ατρόμητου χαρακτήρα τους και απαιτούν ιδιαίτερα προσεκτική αντιμετώπιση. 

τσοπανόσκυλα (ποιμενικοί), έχουν το πιο μεγάλο πεδίο ειδίκευσης και μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση να γίνουν οτιδήποτε, από φύλακες μέχρι σκυλιά έρευνας και διάσωσης, αστυνομικής εργασίας ή οδηγοί τυφλών.

Petshop Samolis - Σκύλος

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΟΥ

Ο σκύλος είναι σαρκοφάγο ζώο και δεν ενδείκνυται να τρώει όλες τις τροφές. Θα πρέπει να προτιμώνται φαγητά πλούσια σε πρωτεΐνες, σε υδατάνθρακες όπως το ρύζι και σε ιχνοστοιχεία. Υπάρχουν τροφές οι οποίες μπορούν να αποβούν καταστροφικές για την υγεία του σκύλου και μπορούν να τον οδηγήσουν μέχρι και στο θάνατο. O οργανισμός του σκύλου δεν μπορεί να μεταβολίσει την θεοβρωμίνη, πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά το να ταϊστεί ή να φάει κατά λάθος ο σκύλος σοκολάτα ή προϊόντα που περιέχουν κακάο, καθώς αυτό προκαλεί σύνδρομο με έντονα συμπτώματα όπως η δηλητηρίαση απο σοσκολάτα, κατι που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγονται τα κόκαλα των πουλερικών (κότας ή γαλοπούλας), του κατσικιού, του αρνιού και του κουνελιού, επειδή θρυμματίζονταιεύκολα και γίνονται πολύ αιχμηρά με το μάσημα, είναι πιθανό να προκαλέσουν σχισμές και εκδορές στο έντερο του ζώου. Όταν τρώνε κόκαλα μεγάλων ζώων, υπάρχει μικρός κίνδυνος τα τρίμματα που δημιουργούνται να ενωθούν στο έντερο και να το φράξουν.

 

Petshop Samolis - Διατροφη σκύλου

 

Ακόμη, ορισμένες τροφές, αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες από τον σκύλο μπορεί να αποδειχτούν τοξικές για αυτόν. Το αβοκάντο για παράδειγμα έχει τοξικές ιδιότητες για τον σκύλο, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα, αφύσικες συγκεντρώσεις υγρών στο στήθος,  στην καρδιά ή στο ήπαρ καιπαγκρεατίτιδα. Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια προκαλώντας αναιμία, γενική αποδυνάμωση και προβλήματα στην αναπνοή.

Τέλος, οι σταφίδες και τα σταφύλια μπορεί να καταστρέψουν τα νεφρά του σκύλου και η δράση τους είναι αθροιστική,  ενώ οι τομάτες προκαλούν αρρυθμία στην καρδιά και τρέμουλο στο ζώο.  Η επιλογή τροφής, λοιπόν, για τον αγαπημένο τετράποδο φίλο σας, αποτελεί μια βαρύνουσας σημασίας υπόθεση, εφόσον θα πρέπει να επιλέγονται οι σωστές τροφές, οι οποίες να είναι συγχρόνως, θρεπτικές, γευστικές και αβλαβείς για την υγεία του.

 

Petshop Samolis - Διατροφή σκύλου

 

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ

Οι ασθένειες που μπορεί να προσβάλουν το σκύλο και οι οποίες μεταδίδονται και στον άνθρωπο είναι, η λύσσα, η λεϊσμανίαση (Καλαζάρ, δεν μεταδίδεται από σκύλο σε άνθρωπο, αλλά μέσω ενός είδους σκνίπας), η λεπτοσπείρωση ή νόσος της Στουτγάρδης και η εχινοκοκκίαση.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Petshop Samolis - Αμπούλες Αποπαρασίτωσης σκύλου Petshop Samolis - Κολάρα αποπαρασίτωσης σκύλου Petshop Samolis - Σπρέυ αποπαρασίτωσης σκύλου Petshop Samolis - Σαμπουάν αποπαρασίτωσης σκύλου

 ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ...

Συνήθως τα κατοικίδια σκυλιά ζουν έως και 16 χρόνια όμως ο μέσος όρος ζωής τους διαφέρει πολύ, ανάλογα με την φυλή. Γενικότερα μπορούμε να αναφέρουμε ότι όσο πιο μεγάλο σε μέγεθος είναι ένα σκυλί τόσο λιγότερο ζει. Πιο συγκεκριμένα, τα μεγαλόσωμα σκυλιά ζουν έως 14 χρόνια, ενώ τα μικρόσωμα έως 18. Τα αδέσποτα σκυλιά ζουν λιγότερο (γύρω στα 10) λόγω δυσμενών συνθηκών. 

 

Petshop Samolis - Μέσος όρος ζωής σκύλου

 

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ / ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ...

Η διασκέδαση αποτελεί μια πολύ βασική παράμετρο για την ομαλή εξέλιξη της ζωής και της καθημερινότητας του τετράποδου φίλου σας! Αφιερώστε χρόνο μαζί τους και αποδείξτε τους την αγάπη σας με διασκεδαστικά παιχνίδια και αξεσουάρ. Το παιχνίδι βοηθάει στην εξάσκηση του μυαλού και βελτιώνει την ευφυΐα του σκύλου σας, γίνεται πιο δραστήριος, κάτι που συμβάλλει εξαιρετικά πολύ στην αρτιμέλεια της υγείας και της σωματικής του ευεξίας.

 

Petshop Samolis - παιχνίδια σκύλου

ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΚΥΛΟΥ...

Η διαμονή του σκύλου σας, θα πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν είτε διαμένει μέσα στο δικό σας χώρο είτε στο δικό του σπιτάκι. Θα πρέπει να του προσφέρετε ενα άνετο και ζεστό στρώμα για εναν ξεκούραστο ύπνο, ζεστές κουβερτούλες για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και φυσικά άνετα πάρκα και σπιτάκια για να έχει έναν ιδανικό προσωπικό χώρο.

                             

Σπιτάκια - Πάρκα σκύλου Κρεβατάκια - στρώματα - μαξιλάρια
Petshop Samolis - Σπιτάκι σκύλου Petshop Samolis - κρεβατάκια σκύλου - στρώματα - μαξιλάρια

 

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ - ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ - ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΚΥΛΟΥ...

Η καθαριότητα και η περιποίηση της υγιεινής αποτελεί ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης σημασίας, καθώς με την ύπαρξη καθαριότητας και σωστής υγιεινής, διασφαλίζεται η προστασία του οργανισμού απο βλαβερούς μικροοργανισμούς και βακτήρια, τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό του σκύλο σας. Εφοδιαστείτε, λοιπόν, με τα σωστά και αποτελεσματικά προϊόντα για την περιποίηση της υγιεινής και τη διασφάλιση της καθαριότητας του τετράποδου φίλου σας.

 

Petshop Samolis - καθαριότητα σκύλου