Αρχική » Μικρά Ζωάκια
Μικρά Ζωάκια
Ημερομηνία καταχώρησης:07/03/2018
Μικρά Ζωάκια

Μικρά Ζωάκια

 

Αν ψάχνεις να προσθέσεις ένα “διαφορετικό” κατοικίδιο ζώο στην οικογένειά σου, υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξεις.

Εκτός από τις χαδιάρες γάτες και τους πιστούς σκύλους που λατρεύουν τα παιδιά, θα μπορούσες να επιλέξεις μικρά κατοικίδια ζώα που δεν απαιτούν πολύ φροντίδα και προσοχή.

Τα μικρά κατοικίδια είναι καλές επιλογές για παιδιά ηλικίας άνω των 5 και αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο για να τους διδάξουμε υπευθυνότητα.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή μικρά κατοικίδια ζώα, όπως τα χάμστερ και τα ινδικά χοιρίδια, μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά διαφέρουν ως προς τις ανάγκες και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τα παιδιά.

1. Κουνέλι

Κουνέλι | Petshop Samolis

Τα κουνέλια έχουν πολύπλοκο πεπτικό σύστημα, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό το να λαμβάνουν τη σωστή τροφή. Πολλά προβλήματα υγείας σε κουνέλια προκαλούνται από τρόφιμα που είναι ασύμβατα με την πεπτική τους φυσιολογία. Η βασική του διατροφή πρέπει να αποτελείται από τα ακόλουθα τρόφιμα:

Σανό

Λαχανικά

Φρούτα και Λιχουδιές


2. Χάμστερ

Χάμστερ - Μικρά ζωάκια | Petshop Samolis

Το σπίτι ενός χάμστερ θα ήταν ελλιπής χωρίς αξεσουάρ, όπως παιχνίδια, ταΐστρα, ποτίστρα, κλπ. Μπορείτε να αγοράσετε τα κλουβιά με όλα τα εξαρτήματα ή μόνο ένα απλό κλουβί, το οποίο μπορεί να είναι εφοδιασμένο με εξαρτήματα της επιλογής σας. Το κλουβί πρέπει να έχει μια στροφεία ή άλλα εξαρτήματα, τα οποία επιτρέπουν στις χάμστερ για να παίξει. Έχει παρατηρηθεί ότι χωρίς επαρκή φυσική δραστηριότητα, τα χάμστερ είναι πιο επιρρεπή σε παράλυση. Εν ολίγοις, το κλουβί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για να παρέχει το χάμστερ με αρκετό χώρο για να τρέξει γύρω. Θα πρέπει να τοποθετούνται μακριά από το άμεσο ηλιακό φως ή ρεύματα.

 

3. Σκιουράκια

Σκιουράκι - Μικρά Ζωάκια | Petshop Samolis

 

Για την διατροφή τους υπάρχουν στο εμπόριο τυποποιημένες πλήρης τροφές,οι οποίες είναι παραπάνω από κατάλληλες για την διατροφή τους και σε πολύ προσιτές τιμές. Πέρα από αυτές μπορείτε να δίνετε και άλλα πράγματα όπως ξηρά τροφή (διαφόρων ειδών σπόρους,ξηρούς καρπούς κ.τ.λ.) και φρέσκια(σταφύλια,μήλα,αβοκάντο κι άλλα φρούτα). Τα σκιουράκια κάποια φαγητά θα τα προτιμήσουν περισσότερο από άλλα,οπότε καλό είναι να έχετε ποικιλία. Από τις ξηρές τροφές τα φιστίκια είναι πιθανόν και η αγαπημένη τους(αν και θα πρέπει να δίνονται χωρίς να είναι ψημένα ή αλατισμένα). Άλλες επιλογές είναι οι ηλιόσποροι,τα καρύδια, η πολύ καλής ποιότητας ξηρά τροφή για σκύλους και η βρώμη. Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μια μίξη από όλα αυτά και στην συνέχεια να τους τα προσφέρετε. Ιδιαίτερη προσοχή με παχυντικές τροφές όπως είναι τα φυστίκια καθώς μπορεί να αποδειχθούν εθιστικές για τα σκιουράκια σας και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Οπότε να τα ταίζετε με μέτρο και πάντα με ποικιλία. Τέλος καλό θα είναι να τοποθετήσουμε ως πρόσθετο και μια πέτρα με πολυβιταμίνες,την οποία και θα ροκανίζουν όποτε αυτά το θέλουν.

 

4. Chinchillas

Τσιντσιλά - Μικρά Ζωάκια | Petshop samolis

Tα chinchillas είναι μια πιο εξωτική επιλογή για τα παιδιά που θέλουν κυρίως να παρακολουθούν αυτά που κάνει το κατοικίδιο ζώο τους, αντί να έχουν άμεση αλληλεπίδραση με αυτό. Παρόλο που είναι ήπια, τα τσιντσιλά μπορεί να είναι πολύ ευκίνητα και γρήγορα. Χρειάζονται μια διατροφή από σφαιρίδια για τσιντσιλά και σανό καθώς και λαχανικά.

Σε αντίθεση με άλλα μικρά θηλαστικά, τα τσιντσιλά πρέπει να πλένονται με ένα λουτρό σκόνης αντί για υδατόλουτρο. Θα πρέπει να αγοράσεις σκόνη (ειδικά σχεδιασμένη για να μιμηθεί τη σκόνη στο μητρικό τους περιβάλλον) και να την τοποθετήσεις σε ένα ανθεκτικό μπολ ή βαθύ πιάτο. Ένα τσιντσιλά χρειάζεται λουτρό σκόνης δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Το κλουβί τους θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδο, ώστε να μπορούν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν. Με διάρκεια ζωής από 12 έως 15 έτη, τα τσιντσιλά έχουν την τάση να ζουν πολύ περισσότερο από τα ινδικά χοιρίδια και από άλλα τρωκτικά.

 

5. Σκαντζόχοιροι

Σκαντζόχοιρος - Μικρά Ζωάκια | Petshop Samolis

Αυτά τα ακανθώδη θηλαστικά μπορεί να μην πιάνονται, αλλά είναι χαριτωμένα και φιλικά. Ζουν από πέντε έως επτά έτη. Μπορούν όμως να καταλήξουν πολυέξοδα. Οι σκαντζόχοιροι χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας από ότι άλλα μικρά κατοικίδια ζώα. Οι σκαντζόχοιροι απαιτούν επίσης μια ειδική διατροφή που περιέχει λαχανικά και τροφή με πρωτεΐνες επειδή είναι παμφάγα. Μερικές φορές οι γατοτροφές μπορούν να εκπληρώσουν τις απαιτήσει τους, αλλά πάντα με τη συμβουλή του κτηνιάτρου.

 

Pegasus Generic Error (1)