Αρχική » Ο σκύλος
Ο σκύλος
Ημερομηνία καταχώρησης:07/03/2018
Ο σκύλος

Αντιμετώπιση παράσιτων σκύλου

 

Μετά το τέλος του μακρύ και κρύου χειμώνα έρχεται επιτέλους η άνοιξη. Μαζί της ακολουθούν και οι παρείσακτοι εχθροί του τετράποδου φίλου μας, τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι.

Δυστυχώς η παρουσία τους είναι αρκετά επικίνδυνη για τη ζωή του κατοικίδιου μας.

Οφείλουμε να το προστατεύσουμε και να πάρουμε την κατάσταση αυτή στα χέρια μας.


Σημάδια που δείχνουν πως ο "φίλος" μας έχει "επισκέπτες"

 

– Αν ξύνεται έστω και λίγο.
– Αν το τρίχωμά του αραιώνει και πέφτει.
– Αν στο δέρμα του παρατηρούνται μικρά μαύρα σημαδάκια σαν να έχετε ρίξει πιπέρι στο ζώο σας.
– Αν ο σκύλος δαγκώνει ή γλύφει συνέχεια διάφορα σημεία του σώματός του.

Σκύλος άνοιξη | Petshop Samolis

Σε πιο ατυχές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν ανορεξία, πυρετός, κακή διάθεση που γρήγορα μπορεί να εξελιχθούν σε μεγάλη απειλή για τη ζωή του ζώου σας.


Πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση


1. Αντιπαρασιτικά περιλαίμια – κολάρα

Αντιπαρασιτικά κολάρα σκύλου για αποπαρασίτωση

Έχουν τη μορφή λουριού που φοριέται στο λαιμό του κατοικίδιου μας. Η διάρκεια ζωής τους ποικίλει από 3 έως 6 μήνες και προστατεύουν για αυτό το διάστημα από τα εξωπαράσιτα. Αρκετά από αυτά καθίστανται ανενεργά με τη διαβροχή είτε στη θάλασσα είτε στο μπάνιο του ζώου γι’ αυτό θα πρέπει να αφαιρούνται και να επανατοποθετούνται ώστε να μη βραχούν. Η κατάποσή τους είναι τοξική απειλή για το κατοικίδιο γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζονται σχολαστικά ώστε να μην μπορεί το ζώο να τα μασουλήσει. Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι το κολάρο μπορεί να προστατέψει μια μεσαίου μεγέθους φυλή σε όλη την έκταση του σώματός της, δεν μπορεί να εγγυηθεί το ίδιο σε μεγαλόσωμες πολύ τριχωτές ή γιγαντόσωμες φυλές. (Στις διακοπές καλό είναι να έχετε μερικά μαζί σας για ρεζέρβα, αφού θα σας συμβεί συχνά να βραχούν).

 

2. Αμπούλες

Αμπούλες σκύλου για αποπαρασίτωση

Είναι η πιο εύχρηστη λύση απλή στην εφαρμογή της και καθόλου τοξική. Έχει διάρκεια προστασίας 4 με 5 εβδομάδες και συνήθως πωλείται σε τριάδες ώστε να μην ξεμένει ο ιδιοκτήτης εύκολα μέσα στο καλοκαίρι, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται σε διακοπές. Η κατανομή στο σώμα γίνεται μέσω του υποδόριου λίπους, οπότε ένα μειονέκτημά της είναι ότι σε περιοχές όπως τα μεσοδακτύλια διαστήματα που είναι φτωχά σε λίπος η κάλυψη ίσως δεν είναι αρκετά ικανοποιητική.

 

3. Σπρέι & Σκόνη

Σπρέι σκύλου για αποπαρασίτωση

Εξυπηρετεί ιδιαίτερα όταν είναι να βρεθεί ο σκύλος σε εξωτερικό χώρο στη φύση. Τα περισσότερα βοηθούν στη διακοπή του κύκλου ζωής των ψύλλων σε όλα τα στάδια (αυγά, νεογνά, ενήλικα έντομα). Δεν έχουν μεγάλη διάρκεια προστασίας αλλά είναι ιδανικά για τους εξωτερικούς χώρους.

 

4. Σαμπουάν αποπαρασίτωσης

Σαμπουάν σκύλου αποπαρασίτωσης

Στο εμπόριο διατίθενται σαμπουάν που χρησιμοποιούνται για την αποπαρασίτωση του ζώου. Είναι ειδικά για την προστασία από σκνίπες, κουνούπια, ψύλλους, τσιμπούρια και άλλα εξωπαράσιτα που είναι φορείς ασθενειών.

 

5. Αντιπαραστιτικές σκόνες και χάπια

Σκευάσματα με τη μορφή πούδρας μπορεί να τοποθετηθούν πάνω στο τρίχωμα του σκύλου με εξωπαρισιτοκτόνες ιδιότητες. Η μέθοδος μειονεκτεί, αφού η σκόνη απομακρύνεται εύκολα ακόμα και με το τίναγμα του ζώου, αλλά και τα σκευάσματα είναι εξαιρετικά τοξικά εφόσον καταποθούν. Επίσης υπάρχουν κάποια χάπια που θεωρητικά προσδίδουν κάποια οσμή στο δέρμα του ζώου οπότε τα εξωπαράσιτα δεν πλησιάζουν.

 

6. Αντιπαρασιτικές ενέσεις

Πολύς κόσμος τις αποκαλεί και «εμβόλιο για τα τσιμπούρια». Γίνονται συνήθως όταν όλες οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει και έχουν διάρκεια περίπου 45 ημερών. Πρέπει να γίνονται εξαιρετικά προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί ο πόνος και ο δραματικός κνησμός που προκαλεί η λάθος έγχυση. Τέλος, να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να χορηγηθούν σε συγκεκριμένες φυλές αφού μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο. 

Με το συνδυασμό λοιπόν κάποιων μεθόδων όπως αμπούλα, ψεκασμός μεσοδακτυλίων και ένα αδιάβροχο κολάρο πιστεύω ότι θα αποφύγετε την παρουσία οποιουδήποτε παρείσακτου.


Pegasus Generic Error (1)